Acerola jest najlepszym źródłem witaminy C – Poznaj ją!

Odkrywamy nowe owoce i jednocześnie poznajemy ich niesamowite właściwości. Większość osób uważa, że owocem o największej zawartości witaminy C jest cytryna, tymczasem to acerola jest najlepszym źródłem tej witaminy.

Acerola jest najlepszym źródłem witaminy C

Acerola to inaczej wiśnia z Barbados, gatunek krzewu o wiecznie zielonych liściach. Pochodzi z Ameryki Środkowej.

Przez wzgląd na swoje właściwości lecznicze była już wykorzystywana wieki temu, jako środek skuteczny na anemię, ospę wietrzną, problemy z wątrobą i płucami. Stosowano ją również jako środek wspierający układ odpornościowy i likwidujący objawy przeziębienia. Acerola wykazuje działanie antybakteryjne.

W jej składzie oprócz witaminy C (zobacz w sklepie) znajdują się cenne antyoksydanty. Witamina C stanowi 3% owocu aceroli, to około 1500 mg. Zielone owoce aceroli zawierają dwa razy więcej witaminy C niż dojrzałe. 3 owoce aceroli, to dzienna dawka niezbędna dla zaspokojenia potrzeb ludzkiego organizmu na witaminę C.

brain-1845940_960_720-mozgW postaci wyciągów z aceroli (szukaj w sklepie) otrzymujemy silny przeciwutleniacz wspierający odporność organizmu, poprawiający pracę układu krążenia, zapobiegający miażdżycy, obniżający ciśnienie i ograniczający ryzyko udaru mózgu. Owoc ten działa także wspierająco na kości i stawy.

Naukowcy są zdania, że acerola wykazuje również działanie przeciwnowotworowe!

Acerola pomocna jest w ograniczeniu objawów niedoboru witaminy C, takich jak osłabienie, skłonność do siniaków, bóle mięsni i stawów, krwawiące dziąsła, brak apetytu czy szybkie męczenie się.

Ten wyjątkowy owoc zawiera silne przeciwutleniacze: karotenoidy i antocyjany. Jest to rodzaj flawonoidów, dzięki którym owoce są czerwone. W owocu aceroli występuje aż 17 różnych karotenoidów. Największą ilość z nich stanowi beta-karoten, nazywany również prowitaminą A, dzięki której poprawia się wzrok, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki, usprawnia praca serca i wzmacnia system immunologiczny. Beta – karoten przyspiesza proces opalanie.

sok-z-marchwi

Antyoksydanty znajdujące się w soku z aceroli są znacznie bardziej aktywne niż inne przeciwutleniacze pochodzenia owocowego. Wykazują silniejsze działanie nawet od soku z winogron, słynącego z niezwykle silnej właściwości niszczącej wolne rodniki.

Antocyjany zawarte w soku z aceroli również pozytywnie wpływają na wzrok i pracę układu naczyniowego i serca. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciw alergiczne i prawdopodobnie przeciwnowotworowe.

zyly

Owoce aceroli są nietrwałe i źle znoszą transport, dlatego są przetwarzane i sprzedawane w postaci ekstraktu sproszkowanego, soku lub tabletek.

Acerola znajduje zastosowanie także w kosmetyce, gdzie zawarty w niej beta –karoten pomaga w leczeniu trądziku, opóźnia procesy starzenia się skóry i wraz z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne.

Rekordowa zawartość witaminy C w aceroli, to naturalna dawka zdrowia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *