BAKŁAŻAN ŚWIEŻY BIO

BAKŁAŻAN ŚWIEŻY BIO

Bakłażan, czyli inaczej psianka podłużna lub gruszka miłości, ma fioletową gładką skórkę i biały miąższ.

Jego dużą zaletą jest to, że jest niskokaloryczny a jego porcja 100g zawiera tylko 20 kalorii. Ponadto jest źródłem błonnika i wspomaga trawienie, zwłaszcza jeśli chodzi o tłuste potrawy, dlatego warto uwzględnić bakłażan w swojej diecie.

Bakłażan ma charakterystyczny smak. W celu pozbycia się goryczy najlepiej posypać go solą i skropić sokiem z cytryny. Możemy go przyrządzić na różne sposoby, zarówno w formie plastrów jak i w postaci faszerowanych łódeczek. Gotowane bakłażany nadają się do przyrządzania smacznych past do smarowania pieczywa.

Znajdź ten produkt w sklepie ze zdrową żywnością online!

PRZEPIS na BAKŁAŻAN ŚWIEŻY BIO, czyli…

GRILLOWANY BAKŁAŻAN ŁÓDECZKI

Składniki:

  • 1 bakłażan BIO
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 2 średnie pomidory (KLIK)
  • 1 kalarepka
  • 1 duża cebula
  • kilka listków świeżej bazylii (może być również suszona)(KLIK)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

POMIDORY OKRĄGŁE ŚWIEŻE BIO Myjemy wszystkie warzywa. Bakłażana BIO kroimy na pół, tak aby powstały dwie łódeczki.

Solimy, odstawiamy na około 10 minut, by pozbyć się nieprzyjemnego smaku skórki, a następnie płuczemy. Miąższ nacinamy w kratkę. Układamy łódeczki na grillu ok. 10 minut. Następnie wydrążamy miąższ i odstawiamy.

Kroimy pomidory i kalarepkę w kostkę, a cebulę siekamy. Mozzarellę (zobacz w sklepie) kroimy w plastry.

Na specjalnej blasze do grillowania warzyw, grillujemy warzywa i miąższ z bakłażana. Dodajemy bazylię, przyprawy do smaku i mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do łódeczek, a wierzch pokrywamy mozzarellą. Łódeczki z farszem kładziemy na rozgrzany grill na ok. 10 minut.

Po roztopieniu się sera zdejmujemy łódeczki z grilla i serwujemy posypane po wierzchu posiekaną lub suszoną bazylią.

cieplo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *