Czy Chiny to tylko ryż, czy również inne produkty ekologiczne ?

Na pytanie z czym kojarzą nam się Chiny, każdy człowiek odpowie bez wahania – z uprawą ryżu.

To prawda, że w tym państwie jest to najważniejsza z upraw i Chiny wiodą światowy prym w tej dziedzinie.

Ryż uprawiany jest tam od tysiącleci,
głównie na południu od rzeki Huai He i Qin Ling.

Istnieją dwa typu uprawy tego zboża. Uprawa zalewowa, czyli uprawa ryżu (zobacz w sklepie) na polach zalanych wodą, oraz uprawa górska lub sucha, która wymaga jednak wilgotnego klimatu.

ryz-2

Czy w Chinach uprawia się tylko ten rodzaj zboża?

Otóż nie. Chiny są także wiodącym producentem jeśli chodzi o uprawę pszenicy. Głównymi rejonami uprawy tego zboża są Nizina Chińska i północno – wschodnie Chiny.

Na przestrzeni ostatnich lat, zbiory pszenicy w Chinach  wynoszą nawet sto milionów ton rocznie. Ze względu na bardzo dużą liczbę ludności kraj ten przeznacza prawie całą produkcję na własne spożycie wewnętrzne.

Zobacz produkty ekologiczne z pszenicy na SklepKokosowy.pl!

Chińczycy uprawiają również z powodzeniem kukurydzę!

kukurydzaCo prawda w efektach upraw ustępują miejsca Stanom Zjednoczonym, jednak figurują na drugim miejscu, jako czołowy, światowy  producent tej rośliny. Aktualnie zbiory kukurydzy w Chinach są znacznie wyższe niż popyt na ten produkt. Państwo dąży więc do zmniejszenia obszaru upraw. Według obliczeń Chiny dysponują rezerwą kukurydzy sięgającą nawet 240 milionów ton.

W mniejszym stopniu w Chinach uprawia się też jęczmień, proso i sorgo dwubarwne. Należy pamiętać że Chiny specjalizują się także w uprawie roślin oleistych. Soja jest jedną z najbardziej znanych i cenionych roślin strączkowych w tym kraju. Chiny są największym konsumentem soi a zarazem jej importerem. Ze względu na ogromne zapotrzebowanie na tę niezwykle wartościową dla zdrowia roślinę, uprawa na własnych ziemiach nie wystarcza. Aktualnie Chiny zamierzają wprowadzić produkcję genetycznie modyfikowanej soi.

Zachęcają też rolników do upraw soi zamiast np. kukurydzy!

sezamInnymi popularnymi roślinami oleistymi w Chinach są uprawiane w prowincji Szantung orzeszki ziemne, które są niezwykle wartościowym dla zdrowia produktem. Syczuan i Anhui słynie z upraw rzepaku, natomiast na Nizinie Chińskiej uprawia się sezam.

Popularna w Chinach jest również uprawa znakomitej herbaty!

 

chamomile-829538_960_720-zdrowa-herbatka

Chiny to kraj popularnej od wieków medycyny naturalnej, więc nic dziwnego, że na ziemiach tego kraju uprawianych jest tak wiele wartościowych dla zdrowia ekologicznych roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *