Pyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i budyniem

Pyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i budyniem – Miałeś z nim kiedyś do czynienia ? Wiórki kokosowe są białe i puszyste niczym śnieżna chmurka. A co się stanie, gdy połączymy tę lekką chmurkę z równie lekkim biszkoptem i kremowym budyniem waniliowym?
Powstanie nadzwyczajnie delikatne i pyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i budyniem, które uwiedzie nas swoją lekkością i niepowtarzalnym smakiem.

wiórki kokosowe

Niezbędne składniki do wykonania tego wyjątkowego ciasta to:

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 1/2 mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 8 jajek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 100g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru kryształ,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie świeżych wiórków kokosowych,
  • ½ szklanki bułki tartej.

Zacznijmy od przygotowania puszystego biszkopta.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier i żółtka, jednocześnie miksując. Na koniec należy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać całość ręcznie z pomocą łyżki, tak by nie pozbawić ciasta znajdującego się w nim powietrza.
Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 35 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto już jest upieczone. Jeśli nie oblepia patyczka to znaczy, że pora je wyjąc z piekarnika.
Jeśli po wyjęciu ciasta upuścimy je równo na koc, leżący pod piecykiem, na podłodze, biszkopt nie zapadnie się i pozostanie równy. To taka sprawdzona, stara praktyka domowych gospodyń.
Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa równe blaty.

Teraz czas na przygotowanie kremowej masy budyniowej.

Należy zagotować dwie szklanki mleka razem z dodanymi 2 łyżkami masła. W trzeciej szklance zimnego mleka rozpuszczamy obydwa budynie z dodanym cukrem, dobrze wszystko razem mieszając.
Rozpuszczone w zimnym mleku budynie z cukrem wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
¾ ciepłej masy budyniowej kładziemy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy resztę budyniu.

Aby wykonać posypkę kokosową należy na patelni rozpuścić pozostałe masło z cukrem i wsypać wiórki kokosowe.
Całość należy delikatnie przesmażyć, aż wiórki nabiorą brązowej barwy.
Posypką pokrywamy równo cały wierzch ciasta.
Gotowe ciasto z wiórkami kokosowymi i budyniem po przestudzeniu w pokojowej temperaturze warto włożyć na około ½ godziny do lodówki, by smaki połączyły się dobrze.

Ostrzegamy ! Deser jest niezwykle delikatny i niezwykle trudno mu się oprzeć.

Zobacz też:

Przepis na sernik z wiórkami kokosowymi

Różne rodzaje wiórków kokosowych w naszym sklepie online

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *