Dieta po 40 tce – Czego nie jeść, aby mieć wymarzoną sylwetkę ?

Po 40 tce to okres w życiu, gdy wszyscy zaczynają znajdywać trochę czasu dla siebie na nowo i pragną poprawić swoje zdrowie i kondycję.

Dieta po 40 tce ma pomóc pokonać wyraźnie widoczny brzuch!

Jeśli zrobił się nieco okrągły, należy zrzucić winę na hormony, które już zaczynają szaleć. Zmiany hormonalne są sygnałem dla organizmu do robienia zapasów.

zegar, co 3 godziny, 3 godziny, Dieta po 40 tce

Dieta po 40-tce powinna bazować na wycięciu z posiłków dziennych tylko 100 kalorii!

Zarówno dieta dla 40 latki, jak i dieta dla 40 latka, to posiłki spożywane co trzy do czterech godzin, aby utrzymać odpowiedni metabolizm oraz wagę.

Kluczowe składniki odżywcze potrzebne w diecie po czterdziestce to:

  • Wapń
  • Witamina D
  • Błonnik

Wapń: W miarę zbliżania się do menopauzy u kobiet, zaczyna spadać ilość estrogenów i wapń staje się ważniejszy dla wzmocnienia kości. Testosteron u mężczyzn również słabnie. Jak na ironię, w tym wieku należy wchłaniać mniej wapnia ze spożywanych pokarmów, ponieważ żołądek nie produkuje tyle kwasu niezbędnego do jego przetwarzania i może odkładać się w naczyniach powodując miażdżycę. Dzienne spożycie wapnia powinno wynosić po 40 tce do 1000 miligramów. Zobacz wapń, jako suplement diety tutaj.
wapn

Witamina D: Ten odżywczy składnik wspiera przyswajanie wapnia, utrzymuje silny układ odpornościowy, chroni przed nowotworami piersi i okrężnicy, a nawet zapobiega utracie słuchu. Ale zanim osiągnie się wiek 40 lat, poziom witaminy D zaczyna w organizmie gwałtownie spadać. Niemożliwe jest uzyskanie wystarczającej ilość witaminy D z diety, ponieważ bardzo niewiele pokarmów go zawiera. Dzienna dawka witaminy D to 600 do 1000 jednostek.

Błonnik: Składnik ten zmniejsza wzdęcia i sprawia, że człowiek czuje się mniej pełny. Błonnik wspomaga spadek cholesterolu i obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. błonnik, chleb pełnoziarnisty

Dieta o 40 tce to rozpuszczalny błonnik owocowy, warzywny, jęczmienny, owsiany i nierozpuszczalny w postaci pieczywa pełnoziarnistego i otrębów.

W wieku 40 lat człowiek potrzebuje około 1800 do 2200 kalorii dziennie w zależności oczywiście od wykonywanej pracy. To wiek, gdy wszelkie błędy żywieniowe nie skorygowane w odpowiednim momencie z pewnością odbiją się negatywnie w przyszłości na zdrowiu.

Dlatego dieta po 40 tce ma istotne znacznie i warto ją wdrażać w życie wzbogacając suplementami diety oraz witaminami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *