Dlaczego już nie jestem weganką

jesc-jablkoDieta wegańska oznacza rezygnację ze spożywania mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego, a także produktów o wysokim stopniu przetworzenia.

Dlaczego już nie jestem weganką ?

Niewątpliwe korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania tej diety są efektem eliminacji z diety białej mąki, rafinowanych olejów oraz tłuszczy trans. Jednak czy jest to dieta dla każdego?

Weganin czyli kto?

banana-kawalki

Poprawna wymowa słowa vegan brzmi [vee-guhn].

Słowo to zostało utworzone w 1944 r. przez Donalda Watsona, założyciela społeczności wegańskiej, poprzez wstawienie liter w słowie vegetarian.

W 1951 r. brytyjskie Towarzystwo Wegańskie
oficjalnie określiło weganizm, jako doktrynę polegającą na niewykorzystywaniu zwierząt.

Dieta wegańska jest najbardziej restrykcyjną odmianą wegetarianizmu.

Jej istotą jest eliminacja z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mleka, serów, ryb, owoców morza, jaj itp. Ponadto, niektórzy weganie rezygnują również z miodu oraz żelatyny.

chips-burak

Dieta wegańska jest zatem oparta na:

  • warzywach i owocach,
  • zbożach i produktach zbożowych (np. kasze, makarony, pieczywo);
  • roślinach strączkowych (np. fasola, soja, soczewica);
  • orzechach, grzybach, nasionach i olejach roślinnych.

Dieta wegańska budzi wiele kontrowersji. Często wspomina się o jej właściwościach zdrowotnych, takich jak przyspieszenie pracy jelit czy obniżenie poziomu „złego” cholesterolu (LDL).

krzepliwosc-krwionośnePonadto dieta ta jest bogatym źródłem witamin (m.in. E i C) oraz minerałów. Pozytywnie wpływa na kondycję układu krążenia, obniża ciśnienie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Pomimo argumentów przemawiających za dietą wegańską, należy zwrócić uwagę również na publikacje naukowe dotyczące korzyści płynącej ze zbilansowanej diety, której podstawą są węglowodany złożone, białka zwierzęce oraz tłuszcze roślinne.

Dlaczego skończyłam z weganizmem?

jarmużWykluczenie z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, które trwało u mnie cztery lata, doprowadziło do powstania licznych niedoborów w organizmie. Przede wszystkim dotyczyło to witaminy B12 (zobacz w sklepie), która występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. W przypadku diety wegańskiej konieczna jest jej suplementacja, z czego nie każdy zdaje sobie sprawę.

Weganizm to m.in. niedobory wapnia i witaminy D!

 

Ponadto pojawiły się niedobory wapnia oraz witaminy D (występują w mleku i nabiale), a także żelaza, które w produktach roślinnych występuje w postaci niehemowej (trudno przyswajalnej).

d3, witamina d

Dlatego weganie powinni regularnie robić badania krwi (między innymi określające poziom hemoglobiny), a jeśli to konieczne, suplementować żelazo (zobacz tutaj) i inne składniki mineralne.

Planujesz weganizm ?
Badaj się i suplementuj żelazo!

Na szczęście udało mi się uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych związanych z nieprawidłowo prowadzoną dietą wegańską. Pamiętajmy, jednak, że najbardziej na negatywne skutki weganizmu narażone są dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące.

baby-20607_960_720-rodzina

Nieprawidłowo skomponowana dieta wegańska niesie ze sobą ryzyko takich chorób, jak: osteoporoza czy krzywica.

Jeśli zatem świadomie decydujesz się na weganizm najlepiej zacznij od wizyty u lekarza oraz od dokładnego przestudiowania zasad diety i poznania produktów.

Elementów codziennych posiłków, które mogą uzupełnić niedobory cennych składników odżywczych (na przykład wapń dostarczysz spożywając tofu, mleko sojowe, jarmuż, orzechy brazylijskie, migdały czy brokuły).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *