Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych i sprawdzać skład żywności

Zakup żywności, która będzie służyła naszemu zdrowiu, nie jest łatwą sztuką. Tymczasem dokonywanie właściwych wyborów powinno stać się naszym priorytetem, abyśmy długo mogli cieszyć się życiem i witalnością. Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych i sprawdzać skład żywności ?

szpinakSklepy oferują tak wielką różnorodność towarów, że można wśród nich wybrać te, które będą najlepiej nam służyły.

 

Sztuka czytania etykiet

Podawanie liczby kalorii czy składu przez producentów, to już standard.

Tyle tylko, że nietolerancja czy alergia nawet na jeden składnik, może być przeszkodą w utrzymaniu dobrego zdrowia czy szczupłej sylwetki. Dlatego właśnie żywność wysoko przetworzona musi – zgodnie z przepisami – mieć etykietę z dokładną informacją o składzie i wartości odżywczej.

jajka

Pierwsza część informacji zawiera dane o składnikach oraz ich ilości, druga natomiast dotyczy kaloryczności produktu, zawartości białka i węglowodanów (niekiedy podaje się osobno informacje o węglowodanach i cukrach), tłuszczu (z osobną informacją o kwasach tłuszczowych), błonnika oraz sodu.

Znajdź: Zdrową Żywność w Sklepie Online!

jagody-gojiZawartość składników podaje się w gramach na każde 100 g produktu lub w gramach przeciętnej porcji. Niekiedy etykiety informują też, ile witamin i składników mineralnych posiada dany produkt.

Zobacz: 100 g Jagody Goji

Powinniśmy zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia. Możemy spotkać się z dwojakim sposobem jej zapisu, a mianowicie:

  • Najlepiej spożyć do…” – informacja ta oznacza, że po tej dacie w produkcie mogą się rozwinąć drobnoustroje chorobotwórcze, a tym samym produkt staje się niebezpieczny dla zdrowia;
  • Najlepiej spożyć przed…” – informacja ta wskazuje na datę, po której właściwości produktu, takie jak smak czy konsystencja, mogą się zmienić i producent nie bierze za to odpowiedzialności. Mimo tego produkt wciąż nadaje się do spożycia.

Na opakowaniu powinna znaleźć się też informacja o wadze netto lub liczbie sztuk, a także dane producenta lub paczkującego środek spożywczy  oraz oznaczenie partii (najczęściej podawane w formie kodu kreskowego nadanego przez producenta).

sol-magnezowa

Powyższe informacje powinny zawierać zarówno produkty żywnościowe, jak i suplementy diety, czy leki!

 Zobacz: Produkty bogate w Magnez!

Tych dodatków unikaj!

Należy zwracać uwagę na dodatki chemiczne – konserwanty, barwniki, a także środki poprawiające smak.

Istnieją bowiem dowody, że u niektórych osób mogą wywoływać reakcję alergiczną, tj. wysypka, ataki astmy, czy nawet nadpobudliwość. Najczęściej tego rodzaju reakcje wywołują wszelkie składniki ze znakiem „E”, a szczególnie tartazyna (E102), która u astmatyków może powodować  reakcje alergiczne,  żółcień pomarańczowa (E110), powodująca nasilenie objawów astmy, erytrozyna (E127), niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą oraz glutaminian sodu MSG, który może na przykład wywoływać bóle głowy, pogorszenie wzroku i nudności.

Sposobem na uniknięcie jedzenia produktów ze szkodliwym „E” jest kupowanie produktów z pewnego źródła (np. bezpośrednio od rolnika) lub tych posiadających certyfikaty żywności ekologicznej, a także dokładne czytanie etykiet na opakowaniach żywności.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *