Folia aluminiowa, czy jest szkodliwa ?

Większość osób codziennie sięga po folię aluminiową, przygotowując wiele dań w kuchni, nie zdając sobie sprawy z tego jak wielki popełnia błąd.

folia aluminiowaCzy folia aluminiowa jest szkodliwa?

Tak, używanie folii aluminiowej może zagrażać zdrowiu.

Naukowcy dowiedli, że używanie folii aluminiowej do pieczenia ma związek z zachorowalnością na Alzheimera oraz osteoporozę. Cząsteczki aluminium są szkodliwe, ponieważ dostają się wraz z pożywieniem do wnętrza organizmu i przenikają do mózgu. Ich obecność tam może skutkować nieodwracalnymi zmianami, takimi jak problemy z pamięcią, demencja lub zaburzenia poznawcze.

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że pieczenie w folii aluminiowej produktów spożywczych niesie ze sobą poważne niebezpieczeństwo. Szkodliwość aluminium polega ba tym, że kumuluje się w kościach i w mózgu, prowadząc do powstawania groźnych w skutkach chorób.

Czy aluminium jest szkodliwe?

Pieczenie w folii aluminiowej, ale również gotowanie z jej udziałem i podgrzewanie jest niewskazane. Folia aluminiowa nie powinna mieć styczności z owocami kwaśnymi czy ostrymi przyprawami, ponieważ wchodzi w reakcję z kwasami i powstają na jej powierzchni szkodliwe związki, wnikające w pożywienie.

Właściwości folii aluminiowej.

Folia aluminiowa ma dwie strony. Każda z nich ma inne działanie. Strony folii aluminiowej są błyszczące i matowe. Błyszcząca odbija ciepło, natomiast matowa pochłania je.bisfenol a

Folia aluminiowa skład.

Folia aluminiowa zawiera toksyczny bisfenol A (BPA), który może powodować zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego.

bisfenol a 2Szkodliwość aluminium.

Aluminium wykazuje szkodliwość, gdy dostaje się wraz z pożywieniem do naszego organizmu może powodować schorzenia kości, takie jak osteoporoza, choroby nerek oraz Alzheimera lub demencję.

Ludzki organizm jest w stanie usuwać niewielkie ilości szkodliwego aluminium, jednak gdy jest jego zbyt duża ilość powstaje poważny problem.

Aluminium jest szkodliwe, więc jak zastąpić je w kuchni ?

papier do pieczeniaZamiast folii aluminiowej do pieczenia można wykorzystać z powodzeniem papier do pieczenia lub użyć naczynia żaroodpornego. Formy do pieczenia należy smarować tłuszczem zamiast wykładać folią aluminiową.

Ponieważ pieczenie w folii aluminiowej jest szkodliwe dania na grill można umieszczać w specjalnych stalowych koszyczkach a po upieczeniu przechowywać w specjalnych plastykowych pojemnikach. Kanapki zawijać można w papier śniadaniowy lub wkładać do pudełek śniadaniowych. Nie należy zawijać w folię aluminiową owoców cytrusowych czy pomidorów.

Aluminium szkodliwe jest nie tylko z powodu zatruwania naszych organizmów, ale również naszego środowiska naturalnego, ponieważ rozkłada się prawie sto lat. Warto o tym problemie również pamiętać sięgając po folię aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *