Helicobacter pylori – Co to jest za bakteria i jak wpływa na nasze zdrowie?

Ponad połowa ludzi na świeci nosi w sobie groźną bakterię helicobacter pylori i nie ma o tym pojęcia. Bakteria ta, odkryta w zeszłym stuleciu, przystosowana jest do życia w kwaśnym środowisku, dlatego zagnieżdża się w jelitach, żołądku, dwunastnicy i przewodach żółciowych człowieka.

Jej obecność w przewodzie pokarmowym może prowadzić do powstawania wielu poważnych chorób, takich jak wrzody żołądka lub dwunastnicy a nawet nowotwór żołądka (chłoniak).jelita, candida helicobacter pylori

Zakażenie bakterią helicobater pylori przebiega niejednokrotnie bez symptomów, jednak u wielu osób powoduje problemy żołądkowe, objawiające się niestrawnością, wzdęciami, bólem w nadbrzuszu, nudnościami, wymiotami, gorączką, pogorszeniem samopoczucia oraz biegunką.

Bakteria może również być przyczyną innych chorób, takich jak astma, przewlekła obstrukcyjna choroba płuc, zapalenie tarczycy, udar mózgu lub choroba Parkinsona.

Zakażenie bakterią helicobater pylori następuje drogą pokarmową przez jedzenie ze wspólnych naczyń lub picie z jednej butelki.

Jak dowodzą naukowe badania grzyby candida oraz helicobacter pylori mogą występować jednocześnie w żołądku i w przewodzie pokarmowym. Grzyby candida mogą ułatwiać dostęp bakterii helicobacter pylori do ludzkiego organizmu. Czasami zdarza się sytuacja odwrotna, ale jedno jest pewne, oba te drobnoustroje wzajemnie wspierają swoje istnienie w ludzkim ciele, dlatego zaordynowane leczenie powinno uwzględniać obydwa zagrożenia.

antybiotykLeczenie zakażenia grzybami candida oraz helicobacter pylori wymaga działania dwojakim rodzajem antybiotyków, przy jednoczesnym stosowaniu odpowiedniej diety, która zmniejszałaby pH w żołądku.

Niestety zatruty toksynami organizm ludzki staje się coraz bardziej odporny na antybiotyki i rozwiązania problemu trzeba szukać w medycynie naturalnej, wspieranej zdrową dietą.

Internet poleca, ale Ty myśl rozsądnie korzystając
z naturalnych środków odżywczych!

Internet pełen jest przykładów naturalnych metod, skutecznych rzekomo w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych przewodu pokarmowego. Na pewno jednak na szczególną uwagę zasługuje sposób, który został już sprawdzony w Starożytności. W tych czasach trudno było utrzymać higienę, więc pomyślano o naturalnym sposobie zwalczania bakterii i grzybów, powodujących problemy żołądkowe.

figi  figi-na-drzewie

Zdrowie Starożytnych chronione było dzięki regularnemu spożywaniu
suszonych fig w oliwie!

Miały one podobne działanie do współczesnej streptomycyny. Szlachetna oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno w połączeniu z czystymi ekologicznie, suszonymi figami (zobacz w sklepie online) pomagała nie tylko w leczeniu zakażeń grzybiczych i bakteryjnych, ale również w leczeniu hemoroidów i zaparć.

suszone-figi

Do sporządzenia leczniczych fig potrzeba 40 suszonych, ekologicznie czystych fig oraz 1 litra oliwy z pierwszego tłoczenia z oliwek.

Figi, pokrojone na połówki, zalewamy oliwą w słoju i zostawiamy na 40 dni.

Po tym czasie należy codziennie, na czczo, spożywać dwie połówki figi i łyżeczkę oliwy (zobacz tutaj).

W okresie tym powinno się przestrzegać również specjalnej diety i nie dopuszczać do zakwaszenia organizmu. Unikać należy wędlin, kwaśnych potraw i owoców oraz ostrych przypraw, trzeba jeść dania gotowane a nie smażone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *