Jak zabija cukrzyca i jak się z niej wyleczyć?

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna. Coraz więcej osób żyje z cukrzycą, nie zdając sobie nawet z tego sprawy. To przewlekłe schorzenie powoli zabija ludzi. Zaburzenia wydzielania insuliny w organizmie powodują poważne problemy w jego funkcjonowaniu.

Czynniki sprzyjające powstawaniu cukrzycy mogą być genetyczne lub środowiskowe. Glukoza jest substancją, która ma podstawowe znaczenie w organizmie, ponieważ jest głównym, łatwo dostępnym źródłem energii. Zaburzenia w jej przemianach skutkują zmianami ogólnoustrojowymi, takimi jak kłopoty w przemianie lipidowej.

Niedobór insuliny sprawia, że nadmiar ciał ketonowych w organizmie, będących efektem nadmiernego rozkładu tłuszczów, powoduje zakwaszenie.

krzepliwosc-krwionośneKolejne objawy cukrzycy to utrata masy ciała, odwodnienie, osłabienie, obniżona odporność, zmiany ropne skóry, upośledzenie wzroku. Zmiany naczyniowe i neurologiczne u pacjentów z cukrzycą prowadzą do zaburzeń ukrwienia i czucia w kończynach. Choroba skutkuje niewydolnością nerek.

Leczenie rozpoznanej cukrzycy trwa całe życie i jest czasochłonne.

Konieczne jest podawanie insuliny, która ma uzupełniać niedobory w organizmie oraz leków doustnych, pobudzających wewnątrzustrojowe komórki do wytwarzania własnej, endogennej insuliny.

Podstawą leczenia cukrzycy jest przede wszystkim odpowiednia dieta dostosowana do fizjologicznego zapotrzebowania organizmu oraz do właściwej masy ciała chorego. Pacjent nie powinien być głodny, ale nie powinien również zjadać nadmiernie dużych posiłków lub zbyt często.

Dieta cukrzycowa wymaga unikania niektórych rodzajów pożywienia oraz jednoczesnego zwiększenia spożycia innych.

Należy naturalnie unikać wyrobów cukierniczych oraz cukru rafinowanego, żywności przetworzonej i smażonej, mięsa, kofeiny oraz alkoholu.

Należy spożywać produkty pełnoziarniste, warzywa i umiarkowane ilości owoców. Istotne jest picie dużych ilości wody. Spożywane produkty powinny być bogate w błonnik, który spowalnia proces wchłaniania glukozy zawartej w pożywieniu.

Ilość błonnika w pokarmach warto uzupełniać suplementami!

BłonnikNaturalnym panaceum na cukrzycę jest gorzki melon lub gorzka pomarańcza, które zawierają substancje o właściwościach hipoglikemicznych, pomagające kontrolować poziom cukru we krwi.

Jednym z głównych, naturalnych leków, obniżających poziom cukru we krwi jest wyciąg z Uncaria Tomentosa tak zwany Koci Pazur.

Otyłość zdecydowanie przyczynia się do przyspieszenia rozwoju choroby, dlatego ważna jest utrata nadwagi, którą można osiągnąć odpowiednią dietą bogatą w błonnik (zobacz tutaj) i regularnymi ćwiczeniami.

Wiele leków farmakologicznych zalecanych na cukrzycę powoduje skutki uboczne, dlatego, jeśli chorujesz na cukrzycę z pewnością powinieneś skorzystać z naturalnych metod walki z tą chorobą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *