KSYLITOL, ERYTROL, TAGATOZA – ODSTAW ZABÓJCZY, BIAŁY CUKIER

SIĘGNIJ PO NATURALNE SŁODZIKI !

Zmęczenie, stres, depresja, senność, zawroty głowy – brzmi znajomo? Na pewno to znasz! I na pewno do tego przywykłeś! Objawy te łączymy z osłabieniem organizmu lub spadkiem formy, tymczasem  wiele różnych schorzeń, zarówno psychicznych, jak i fizycznych ma tak naprawdę swoje podłoże w spożywaniu białego cukru, czyli niebezpiecznej dla naszego organizmu sacharozy!

SIĘGNIJ PO NATURALNE SŁODZIKI, KSYLITOL, ERYTROL, TAGATOZA

Czy wiesz, że biały, rafinowany cukier jest przyczyną wielu poważnych chorób, począwszy od chorób wątroby, nerek, przez otyłość, próchnicę, cukrzycę, choroby serca, a skończywszy na zaburzeniach pracy mózgu, a nawet nowotworach? Znajdź naturalną alternatywę dla zabójczego cukru!

Naturalne słodziki ksylitol, erytrol i tagatoza nie tylko zawierają znacznie mniejszą ilość kalorii niż cukier, ale również mają działanie prozdrowotne!

Są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Chcesz zachować zdrowie, zgrabną sylwetkę i piękny uśmiech? Odrzuć szkodliwy i uzależniający cukier!  Nie musisz rezygnować ze słodkości! W końcu i tak zbyt często odmawiamy sobie przyjemności! Poznaj naturalne i zdrowe zamienniki, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem, zdrowiem i dobrym samopoczuciem!  

CUKIER – BIAŁA ŚMIERĆ !

CUKIER - BIAŁA ŚMIERĆ, burak cukrowyWśród chorób cywilizacyjnych XXI wieku prym wiedzie cukrzyca. Ta poważna, nieuleczalna choroba potrafi wyniszczyć cały organizm ludzki.

W większości przypadków przyczyną cukrzycy jest nieprawidłowa dieta, w której skład, w dużej mierze, wchodzą produkty zawierające cukier. 

Najbardziej niebezpieczną
dla zdrowia człowieka formą cukru
jest oczywiście popularny
i powszechnie dostępny
cukier rafinowany
z buraków cukrowych.

Nie mając nawet o tym świadomości spożywamy jego ogromne ilości w wielu dostępnych na rynku produktach, takich jak na przykład napoje, słodycze czy ciasta.

Cukrzyca to choroba, która powstaje w naszym organizmie przez wiele lat
i może nie dawać żadnych objawów, jednak jej skutki mogą być nawet śmiertelne, dlatego warto postarać się o to, by tę białą truciznę zastąpić w diecie zdrowymi zamiennikami!

NATURALNE SŁODZIKI – CZY FAKTYCZNIE SĄ ZDROWSZE NIŻ CUKIER? DOWIEDZ SIĘ O NICH WIĘCEJ!

KSYLITOL 1 kg - SANTINI FINLANDIA

KSYLITOL 1 kg – SANTINI (FINLANDIA) – inaczej cukier brzozowy lub E967, to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol), zredukowana pochodna ksylozy.

Jest w 100% naturalnym produktem pozyskiwanym z brzozy. Agencja Żywności i Leków uznała, że ksylitol wykazuje działanie przeciwpróchnicze.

Metabolizowany w organizmie z niewielkim udziałem insuliny, przez co jest polecany dla diabetyków. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż glukoza czy sacharoza. W 1996 roku JEFCA (organ doradczy Światowej Organizacji Zdrowia oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) nie określiło dopuszczalnej dziennej dawki do spożycia ksylitolu, co oznacza, że jest w stu procentach bezpieczny.

Jednocześnie stwierdzono, że wyniki badań przeprowadzone na zwierzętach w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku, które wykazywały rzekome niekorzystne działanie ksylitolu, nie mają zastosowania w przypadku ludzi. Organizm ludzki wytwarza ksylitol w ilości ok. 15 g dziennie w procesie  trawienia. Jego spożycie sprzyja likwidacji płytki nazębnej, pomaga w leczeniu jamy ustnej zakażonej drożdżakami.

Więcej informacji o ksylitolu znajdziesz tutaj.

ksylitol(erytrol) (2)CUKIER ERYTROL 100%, 1 KG – bardzo zdrowy słodzik, ma słodycz równą 60 – 70 procentom  słodyczy cukru stołowego. Słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach. W naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach, owocach morza a także w porostach,  algach morskich). Pozbawiony kalorii, dzięki czemu jest bardzo dobry przy odchudzaniu! Jego indeks glikemiczny wynosi zero.

Nie uzależnia i działa antybakteryjnie! Jest bezpieczny dla cukrzyków. Pozwala ograniczyć rozwój próchnicy, a także chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. W przeciwieństwie do innych słodzików oraz cukru nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz z niego wydalany z niezmienionej formie wraz z moczem.  

Erytrol (znajdź w sklepie) pełni funkcję  antyoksydacyjną – łączy się z wolnymi rodnikami, chroniąc organizm przed ich szkodliwym działaniem. Jednakże nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający. Może być z powodzeniem używany jako alternatywa zwykłego cukru – świetnie nadaje się do wypieków.

medicine, age, diabetes, health care and people concept - senior woman with glucometer checking blood sugar level at home

TAGATOZApodobnie, jak dwa poprzednie słodziki jest zdrowym zamiennikiem cukru, jednak zaletą tagatozy jest to, że może być stosowana do wypieku ciast drożdżowych.

80 procent tagatozy przechodzi do jelita grubego, gdzie wykorzystywane jest jako prebiotyk, czyli pożywka dla dobroczynnej mikroflory jelitowej! Tagatoza nie jest fermentowana przez bakterie jamy ustnej, więc nie powoduje próchnicy!

Badania kliniczne potwierdzają prozdrowotny potencjał tagatozy w przemyśle farmaceutycznym, szczególnie w leczeniu cukrzycy typu 2 – choroby najczęściej powiązanej z otyłością. Może być także wykorzystywana w leczeniu anemii i hemofilii, gdyż zwiększa ilość fibrynogenu i erytrocytów we krwi.

Jak widać naturalne słodziki, takie jak ksylitol, erytrol i tagatoza, nie tylko z powodzeniem zastępują szkodliwy cukier, ale również dodatkowo wykazują liczne właściwości prozdrowotne dla organizmu człowieka!

Wybierz naturalną alternatywę dla cukru, bez potrzeby rezygnowania z łakoci! Po co się truć, skoro można jeść zdrowo, słodko i ze smakiem?!

ksylitol 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *