37 Ważnych Faktów O PROBIOTYKACH – Kultury Bakterii

Układ odpornościowy jak dobrze wiemy, jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I to nie tylko w okresie jesienno – zimowym, gdzie podatność na infekcje jest szczególnie wysoka. Ogromną role w naszym układzie odpornościowym (jak i całym życiu) odgrywają probiotyki. Probiotyki, to inaczej zwane kultury bakterii, które w większości posiadają bakterie kwasu mlekowego. Probiotyki pozwalają na zachowanie odpowiedniej flory fizjologicznej. Wokół probiotyków pojawiło się wiele faktów, oraz niezbadanych mitów. Nie mniej jednak są one bardzo ważne dla naszego zdrowia. W związku z tym postanowiliśmy przedstawić 37 istotnych faktów, które warto wiedzieć o probiotykach. 

37 WAŻNYCH FAKTÓW O PROBIOTYKACH

  1. Mają bardzo dobry wpływ na pracę całego układu pokarmowego 
  2. Wspierają cały układ odpornościowy, nie tylko w czasie sezonów w których odnotowuje się najwięcej infekcji 
  3. Probiotyki zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów 
  4. Są wskazane dla osób cierpiących na alergię 
  5. Duża ilość probiotyków znajduje się w produktach mlecznych (na przykład w jogurtach, kefirach)
  6. Probiotyki znaleźć można również w ogórkach kiszonych i kwasie chlebowym 
  7. Najwięcej gromadzą się w jelitach i jamie ustnej zarówno u kobiet, jak i mężczyzn 
  8. Na rynku probiotyki można nabyć w postaci leków farmakologicznych, bądź suplementów diety takich jak Vita Biosa czy Joy Day dostępny w 5 smakach  
  9. Występują również w drożdżach 
  10. Według licznych badań probiotyki wspierają w walce z chorobami związanymi z układem nerwowymi takimi jak depresja, czy autyzm 
  11. Probiotyki, by miały swoje pozytywne działanie muszą być podawane w odpowiednich proporcjach
  12. Zwiększają wchłanianie witamin i minerałów
  13. Obniżają poziom cholesterolu 
  14. Nie wszystkie probiotyki są skuteczne, aby działały jak należy potrzebna jest znajomość tak zwanego szczepu bakteryjnego 
  15. W wielu przypadkach zaleca się stosowanie probiotyków przy antybiotykoterapii 
  16. Jednak tu warto wspomnieć, że gdy antybiotyki zaczęły na dobre pojawiać się na rynku, to pojawiły się spory na temat różnic i ogólnych wartości probiotyków w stosunku do antybiotyków 
  17. Wyżej wspomnieliśmy o właściwościach probiotyków względem układu pokarmowego. Dodatkowo mogą one załagodzić i skrócić objawy biegunki
  18. Zapobiegają infekcjom intymnym 
  19. W każdym organizmie człowieka produkowane są bakterie probiotyczne 
  20. Probiotyki znajdują się w kiszonej kapuście 
  21. Ich znaczna zawartość znajduje się w mleku matki 
  22. Wyżej wspomnieliśmy o pomocy w problemach z biegunką, ale probiotyki pomagają także w przypadku zaparć 
  23. Zmniejszają objawy atopowego zapalenia skóry 
  24. Zmniejszają ból przy zespole jelita nadwrażliwego 
  25. Pomagają przy kolkach jelitowych u niemowląt 
  26. Mogą łagodzić choroby związane z układem oddechowym 
  27. Probiotyki występują też w takich produktach jak: mleko modyfikowane dla dzieci, czy w różnego rodzaju kaszkach (owsianych, ryżowych, czy kukurydzianych) 
  28. Bakterie probiotyczne są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, dlatego jeśli chcesz je przyjmować w posiłku, musisz zadbać o to, aby jego temperatura była pokojowa 
  29. Probiotyki eliminują zbędne toksyny z organizmu 
  30. Uczestniczą w syntezie witamin z grup takich jak B i K 
  31. Zalecane są ludziom w podeszłym wieku, mogą mieć wpływ na hamowanie procesu starzenia się 
  32. Pierwsze przesłanki dobrego działania probiotyków odnotowano już w starożytności 
  33. W 1877 roku Pasteurt i Jaubert opisali występowanie antagonizmu między wybranymi szczepami bakteryjnymi 
  34. Jednak to ukraiński zoolog i mikrobiolog Ilja Miecznikow w 1908 roku wykazał, że spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na organizm człowieka dzięki zawartym w nim bakteriom fermentacji mlekowej, oraz, że mogą one być zastępowane w przypadku niektórych kuracji 
  35. Jako ciekawostkę warto dodać, że Mieczników został później laureatem Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny 
  36. Po raz pierwszy jednak termin ,,probiotyk” zastosowano w 1965 roku Lillego, oraz Stillwell’a. 
  37. Probiotyki obniżają liczbę próchnicotwórczych paciorkowców z gatunku Streptococccus mutan
 
DWA PRAWDOPODOBNIE NAJSKUTECZNIEJSZE NA RYNKU PROBIOTYKI TO: 
http://sklepkokosowy.pl/q/?producers[10]=10
http://sklepkokosowy.pl/p/71/10001260/vita-biosa-probiotyki.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *