Limonka – dużo zalet w małym owocu

Mała zielona cytrynka, zwana limonką codziennie jest konsumowana na całym świecie w postaci sorbetów, dodatku do koktajli i dżemów. Limonka to także dodatek do galaretek, słodyczy i jako składnik wielu dań…

limonka-5, LimonkaSkoncentrowany sok z limonki używany jest jako dodatek do drinków, olejków do ciała, produktów kosmetycznych, preparatów do włosów, pasty do zębów, mydeł, dezodorantów i niezliczonej liczby innych produktów.

Używając tak powszechnie limonki nie zdajemy sobie sprawy z tego, że posiada ona również właściwości lecznicze.

citrone-lisc

Limonka wartości odżywcze

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania limonki, to między innymi jej działanie odchudzające, poprawa trawienia, redukcja zaparć, likwidacja hemoroidów, zaburzeń układu oddechowego, układu moczowego, wsparcie leczenia dny moczanowej, chorób dziąseł, szkorbutu, choroby wrzodowej oraz poprawa wzroku.usmiech

Sok z limonki właściwości

Sok z limonki działa stymulująco na układ trawienny, ułatwia wypróżnianie i przyspiesza leczenie wrzodów żołądkowych. Dzięki dużej zawartości witaminy C (szukaj w sklepie) jest skutecznym lekiem na infekcje górnych dróg oddechowych. Limonka doskonale reguluje poziom cukru i zapobiega chorobom serca.

Szklanka ciepłej wody z sokiem z limonki świetnie wspiera odchudzanie. Limonka okaże się także pomocna w leczeniu dny moczanowej, artretyzmu oraz powstrzyma nudności.limonka-1

Limonka (zobacz tutaj) ma również zastosowanie w kosmetyce. Sok z tego owocu będzie doskonałym wsparciem przy eliminowaniu łupieżu na włosach, ale również zadziała odmładzająco na skórę, zredukuje zmarszczki i przykry zapach spoconej skóry.

Limonka, jak podaje wikipedia składa się w 11% z błonnika, tylko w 4% z węglowodanów i ma tylko 2% kalorii. 48% limonki to witamina C, reszta to minerały, takie jak wapno 3%, żelazo 3%, potas 3% oraz witamina B1 2%, foliany 2%.

100 g limonki zaspokaja 48% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

limonka-4Limonka a cytryna

cytrynaPozornie to bardzo podobne owoce, ale jednak limonkę i cytrynę wiele różni oprócz różnicy wielkości i koloru. Owoce limonki, w odróżnieniu od cytryny, mają kwaśny smak z odrobiną goryczki i szybciej niż cytryna się psują. Limonka zawiera więcej witaminy C niż cytryna i dlatego jest bardziej kwaśna oraz ma silniejszy aromat. Jest jednak mniej soczysta niż cytryna. Dwie cytryny zawierają tyle soku co trzy limonki.

Mimo, że mniejsze i mają mniej soku, warto w diecie umieścić limonki ze względu na bardzo dużą ilość witaminy C w ich składzie.

limonka-6limonka-2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *