LODY POMARAŃCZOWE NA MLEKU KOKOSOWYM

Dzieci uwielbiają lody, dlatego w ramach prezentu na Dzień Dziecka można im zaserwować lody domowej roboty. Na przykład takie lody pomarańczowe.

Mowa o lodach w zdrowej wersji, na bazie wartościowych składników, jakimi są mleko kokosowe i świeże owoce.

Mleko kokosowe jest pozyskiwane z miąższu orzecha kokosu.

 

pomarancz-3, lody pomarańczoweJego charakterystyczny zapach i smak nadaje daniom wyjątkowej egzotyczności.

Jest świetnym składnikiem naleśników, koktajli czy deserów.

Ponadto jego spożywanie jest zdrowe, ponieważ wpływa m.in. na obniżenie poziomu cholesterolu, jak również na łagodzenie stanów zapalnych.

Zobacz mleko kokosowe na SklepKokosowy.pl!

Mleko kokosowe ma także działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

lody-pomaranczCodzienne pożywienie dziecka powinno zawierać owoce, ponieważ są one zdrowe i dostarczają organizmowi wielu witamin, a ponadto są po prostu smaczne. Chociaż mają słodki smak nie zawierają niezdrowego cukru, dlatego mogą być doskonałym zamiennikiem dla słodyczy. Niewątpliwie zdrowymi owocami są soczyste pomarańcze, których główną zaletą jest duża zawartość witaminy C oraz beta-karotenu.

Dzięki nim organizm wzbogaca się także o witaminy z grupy B (zobacz w sklepie). Pomarańcze można spożywać w formie soku, przekąski, ale mogą także być doskonałym dodatkiem do lodów czy koktajli.

LODY POMARAŃCZOWE NA MLEKU KOKOSOWYM

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka kokosowego (KLIK)
  • 2 pomarańcze (KLIK)
  • 1 brzoskwinia (lub dowolny, ulubiony owoc)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Owoce pomarańczy i brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Pokrojone wkładamy na około 10-15 minut do zamrażalki.

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko kokosowe i stopniowo dodając owoce pomarańczy i brzoskwinie całość blendujemy. Kontynuujemy czynność aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodajemy cukier, miód i mieszamy nadal. Przygotowaną masę wlewamy do plastykowego pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co godzinę wyjmujemy pudełko i delikatnie mieszamy masę. Po około 3 godzinach lody powinny być już gotowe.

Najlepiej, jeśli lody wyjmiemy z zamrażalnika na kilkanaście minut przed podaniem. Lody pomarańczowe serwujemy ze świeżymi owocami.

pomarancza

pomarancz-4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *