Mięso, czy ryba ? Co tracimy, a co zyskujemy ?

Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, który musi być  stale dostarczany do organizmu. Służy do odbudowy tkanek, bierze udział w produkcji hormonów, enzymów i hemoglobiny. Ponadto, jako składnik, który zawierają m.in. ryby, czy mięso przyspiesza także procesy regeneracji i budowy masy mięśniowej.

grillPełnowartościowe białko obecne jest w wybranych produktach spożywczych między innymi w rybach, mięsie, drobiu, serach oraz jajach. Oczywiście, jego ilość oraz jakość jest zróżnicowana, co widać szczególnie w przypadku ryb i mięsa. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej tym dwóm grupom żywnościowym.

Zobacz zdrową żywność w SklepieKokosowym!

Zalety spożywania ryb

Skarpiepożywając regularnie ryby (zobacz w sklepie) dostarczamy organizmowi wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają pozytywny wpływ na krzepliwość krwi i zapobiegają rozwojowi miażdżycy.

Co więcej, rybie mięso bogate jest w pierwiastki i witaminy, których próżno szukać w innych produktach żywnościowych m.in. selen, fosfor oraz witaminę D. Kwasy tłuszczowe nasycone znajdujące się w mięsie podnoszą natomiast poziom cholesterolu, sprzyjając rozwojowi chorób niedokrwiennych.

Zwiększone spożycie ryb jest szczególnie zalecane kobietom w ciąży – dzięki zawartości dwuhydroksyacetonu kształtujący się system nerwowy u dziecka jest lepiej chroniony. Co więcej, mięso rybie zawiera spore ilości witaminy A, której nie znajdziemy w wieprzowinie czy wołowinie (ledwie śladowe ilości).

mom-20666_960_720-rodzina

Mięso czerwone i mięso białe – zalety

Białe mięso zawiera mniejsze ilości tłuszczu niż czerwone, dlatego jest zdrowsze i odpowiednie dla osób, u których istnieje ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, miażdżycę czy zawał.

Szukaj mięsa w sklepie ze zdrową żywnością!

krzepliwosc-krwionośne

„Białe mięso jest dla osób, u których istnieje ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną”

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to najbardziej wartościowe źródło białka – dobrze przyswajalne i zawierające aminokwasy egzogenne. Pomimo sporej zawartości tłuszczu nie powinniśmy eliminować go ze swojej diety.

Bogactwo składników mineralnych i pierwiastków, wśród których warto wymienić: magnez, fosfor, miedź oraz siarkę, pozwala utrzymać organizm w dobrej kondycji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *