Miód manuka, który staje się coraz bardziej popularny ?

miod-plynny

Miód manuka, który staje się coraz bardziej popularny na świecie pochodzi z Nowej Zelandii.

Powstaje z nektaru krzewów manuka. Miód ten popularność swą zawdzięcza wyjątkowym właściwościom. Prozdrowotne działanie miodu opiera się na składniku, który nosi nazwę methylglyoxal.

Odkrył go w 2006 roku niemiecki profesor Thomas Henie.

Prawdziwa Aktywność Miodu Manuka

Miód Manuka dzięki zawartości methylglyoxalu działa antybakteryjnie i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego.

Prawdziwa aktywność miodu Manuka (zobacz tutaj) zależy od stężenia methylglyoxalu w miodzie. Im jest jej więcej tym skuteczniejsze jest jego działanie.

Dzięki badaniom prof. Henie opracowana została metoda badania miodów na Nowej Zelandii. Pomiar stężenia odkrytej przez naukowca substancji określany jest symbolem MGO™. Jest to najbardziej wiarygodna metoda weryfikowania miodu Manuka.

miod-manukaMiód Manuka
Nie tylko raj dla podniebienia, ale też dar dla zdrowia!

Testy MGO są w stanie wykazać skalę błędu w granicach 2 procent.
Wartość MGO wykazywana na opakowaniu miodu podaje zawsze minimalną zawartość methylglyoxalu w danym produkcie.

W sprzedaży znajdują się miody Manuka o podanych poniżej wartościach:

  • MG 30+
  • MG 100+
  • MG 250+
  • MG 400+
  • MG 550+

Naukowe Badania Miodów Manuka

Badania wykazały, że cenny składnik miodu Manuka jakim jest methylglyoxal ma właściwości bakteriobójcze. Zdaniem naukowców w czasie stosowania klinicznego miodu ilość niebezpiecznych bakterii zmalała. Naukowe badania potwierdzają działanie probiotyczne, przeciwzapalne oraz przecigrzybiczne miodu Manuka. Stężenie methylglyoxalu w wielkości 100 mg/kg jest w stanie w warunkach klinicznych zniszczyć groźną bakterię E.Coli.

Certyfikowane Miody Manuka

Kupując miód Manuka należy zwracać uwagę na to czy jest to produkt certyfikowany.
Na rynku dostępna jest ogromna oferta tego typu miodów, jednak nie wszystkie z nich spełniają normy.
Prawdziwy miód Manuka powinien posiadać informację na opakowaniu o przeprowadzonych badaniach MGO.

Manuka Miód. Wpływ Na Zdrowie

Działanie miodu jest wszechstronne.
Wzmacnia odporność i działa probiotycznie.
Zwalcza infekcje bakteryjne oraz wirusowe.
Można stosować go na ból gardła czy katar.
Pomaga przy problemach żołądkowo-jelitowych a także skórnych.
Goi rany i owrzodzenia.
Może być skuteczny w początkowej fazie leczenia nowotworów.
Miodu nie należy rozcieńczać.
Dzienna dawka to trzy łyżki.

tost-z-miodem

Popularne zastosowania Miodów Manuka to:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *