Planujesz ciążę ? Już teraz zadbaj o dobry start dla dziecka!

Planowanie powiększenia rodziny to emocjonująca chwila dla każdej pary. Aby zwiększyć szansę zapłodnienia, a następnie w trosce o zdrowe dziecko, warto  prowadzić zdrowy tryb życia i dbać o odpowiednia dietę. A, jak Ty planujesz ciążę ?

maternity-1828816_960_720-kobieta-w-ciazy, planujesz ciążę

Dieta przed zapłodnieniem

Zdrowemu organizmowi, prawidłowa dieta w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną wystarcza do zachowania dobrego stanu zdrowia i płodności. Jednak nasilające się współcześnie problemy z zajściem w ciążę powinny przekonać rodziców do zwracania większej uwagi na zdrowy tryb życia. Konsekwencje dobrej kondycji w chwili zakładania rodziny sięgają daleko w przyszłość – dziecko poczęte przez odżywiającą się prawidłowo matkę, już jako dorosłe, rzadziej choruje na serce i cukrzycę.

witaminy-z-grupy-bNa płodność negatywnie wpływa picie nadmiernych ilości alkoholu, bowiem zmniejsza on poziom hormonów, powstrzymując owulację i wpływając na ruchliwość plemników. Utrudnia też przyswajanie witamin z grupy B oraz cynku. Badania dowodzą, że przyczyną bezpłodności mogą być także niedobory witaminy B6 (zobacz tutaj) oraz kwasu foliowego (szukaj w sklepie).

Dieta w ciąży

avokadoWszystko, co kobieta w ciąży spożywa, dociera również do płodu, dlatego tak istotna jest dbałość o pokarmy, dzięki którym zapewnia się lepszy start w życie  swojemu dziecku.

Jak najczęściej należy sięgać po świeże produkty – myć jednak dokładnie owoce i warzywa, bowiem można zarazić się toksoplazmozą.

Należy uważać także na produkty, które mogą zagrozić rozwijającemu się płodowi:  sery pleśniowe (z uwagi na baterie powodujące listeriozę), surowe i niedogotowane mięso (może zawierać pasożyty powodujące toksoplazmozę) czy orzeszki ziemne (mogą uczulać).

błonnik, chleb pełnoziarnistyWarto sięgać natomiast, szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży, po produkty bogate w kwas foliowy lub foliany i witaminy z grupy B. Podczas pierwszych tygodni w łonie matki, płód potrzebuje ich wysokich dawek. Foliany i witaminy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka i rdzenia kręgowego. Kwas foliowy należy przyjmować już na trzy miesiące przed zajściem w ciążę i co najmniej przez 12 tygodni po poczęciu.

brokuł, kwas foliowy dla kobiet w ciążyKwas foliowy to nie tylko suplement diety – występuje on również w wielu produktach. Największe jego ilości występują w chlebie, wzbogaconych płatkach śniadaniowych, owocach awokado, szparagach. Kiedy planujesz ciążę nie zapomnij też o jego występowaniu w burakach, brokułach, zielonej fasolce, drożdżach i wołowinie oraz wszystkich orzechach i ziarnach.

Bogatym ich źródłem są również ziemniaki, kalafior, kapusta, soja, jeżyny, owoce cytrusowe i daktyle, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i makaron oraz jajka.

Należy pamiętać jednak, że kwas foliowy łatwo ulega zniszczeniu podczas długiego gotowania, dlatego najlepiej jest przygotowywać posiłki na parze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *