Deszczowa pogoda minęła ? Może czas na… Grzybobranie

kozlarzJesień to wyjątkowo kapryśna pora roku, dni pełne słońca przeplatają się z tymi pochmurnymi i deszczowymi. Choć dla nas to wyjątkowo przykry okres pożegnania ostatecznego z latem,  to dla grzybów w lasach są to doskonałe warunki do rośnięcia.

Jesień to tradycyjnie czas grzybobrania!

To piękna, polska tradycja, kultywowana od niepamiętnych czasów, która przetrwała do dziś. Każdy z nas doskonale pamięta  z pewnością strofy wielkiego polskiego wieszcza Adama Mickiewicza :

Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,
Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,
Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,
I dziwna, żaden owad na nich nie usiada.
Panienki za wysmukłym gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.
Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy
I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy

borowik

Mickiewicz w swoim dziele „Pan Tadeusz” daje nam mały instruktaż właściwego zbierania grzybów.

Grzybobranie ukazane zostało jako jedna z form wspólnego spędzania wolnego czasu.

W czasach szlacheckich  było ono formą tradycji przekazywanej z ojca na syna. Każdy z grzybiarzy chciał uzbierać jak najwięcej grzybów oraz pochwalić się najbardziej dorodnym okazem.  Na czas grzybobrania ubierano płócienne stroje i kapelusze.

borowik-2

Grzyby  takie jak rydze, borowiki czy koźlarze wówczas były bardzo popularnym składnikiem dań i bardzo często w czasie jesieni gościły na szlacheckich stołach.

Znajdź: Borowiki i inne grzyby w sklepie internetowym!

Podczas grzybobrania urządzano także konkursy, ten kto znalazł najpiękniejszy okaz mógł zająć poczesne miejsce przy stole podczas wieczornej wieczerzy. Decyzję o rozpoczęciu grzybobrania podejmował najstarszy członek rodu, zaś cały rytuał związany ze zbieraniem grzybów przebiegał z zachowaniem wielowiekowych, szlacheckich obyczajów i obrzędów.

kurkaWspółcześnie grzybobrania nadal są popularne, jak dawnymi czas i są one istotnym elementem polskiej tradycji.

 Jednak zbieranie grzybów związane jest dzisiaj głównie z ich wyjątkowymi walorami smakowymi i zapachowymi.

Trudno np. jest sobie wyobrazić polską wigilię bez pierogów z kapustą i grzybami.

Z suszonych grzybów można zrobić także przepyszną zupę, która najlepiej smakuje w zimowe dni.

Znajdź: Grzyby w sklepie ze zdrową żywnością!

kurka-3

Marynowane są dodatkiem do wielu potraw a ze świeżych można przyrządzić przepyszny gęsty i aromatyczny sos podawany na przykład z kaszą gryczaną.

Ciekawostką jest fakt, że grzybobranie nie jest popularne w krajach zachodniej czy północnej Europy ( np. w Szwecji) a nawet uchodzi tam za niewłaściwe, ponieważ wszystkie dziko rosnące grzyby uważane są tam za trujące.

Mały leksykon grzybów:

rydz Rydz kurka-2 Kurka kozlarz KoźlarzborowikBorowik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *