Produkty ekologiczne

Świat oszalał na punkcie zdrowego odżywiania. Firmy prześcigają się w produkcji i reklamie żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna kontra konwencjonalna

Warto zastanowić się na czym polega różnica między żywnością konwencjonalną a ekologiczną. Żywność ekologiczną (znajdziesz tutaj) cechuje duża ilość antyoksydantów, dzięki którym wychwytywane są wolne rodniki w organizmie. Zapobiega to nie tylko wszelkim infekcjom, ale również zmniejsza znacznie ryzyko choroby nowotworowej. W żywności ekologicznej znajduje się znacznie mniejsza ilość toksyn, ciężkich metali oraz pestycydów niż w żywności konwencjonalnej.

limonka-1Zdaniem naukowców wprowadzenie do dziennej diety porcji ekologicznych warzyw i owoców jest równoznaczne ze spożyciem pięciu porcji tego typu produktów tradycyjnych.

Sposób hodowli i uprawy decyduje o jakości jedzenia przez nas spożywanego, dlatego tak wartościowe są produkty z ekologicznych upraw i hodowli. Rośliny w naturalny sposób bronią się przed szkodnikami produkując przeciwutleniacze, jednak wciąż stosowane są opryski chemiczne i nawozy sztuczne. Obecność przeciwutleniaczy w produktach ekologicznych zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych, w tym chorób sercowo-naczyniowych (zobacz suplementy na serce), chorób neurodegeneracyjnych i niektórych nowotworów.

Czym jest żywność ekologiczna?

Nie zostały jeszcze przeprowadzane badania długoterminowe, które wykazałyby korzyści zdrowotne wynikające z diety, w skład której wchodzą produkty z upraw i hodowli ekologicznych, jednak naukowcy odkryli znacznie większe ilości kadmu, który jest toksycznym metalem, w konwencjonalnych uprawach. W roślinach tradycyjnych stwierdzono również cztery razy więcej pozostałości po pestycydach niż w żywności ekologicznej.błonnik, chleb pełnoziarnisty

55% klientów kupuje żywność ekologiczną, ponieważ chce się zdrowo odżywiać. Unikanie chemii zawartej w tradycyjnym pożywieniu, to powód, dla którego 53% osób sięga po produkty ekologiczne. 

44% deklaruje, że robi to, ponieważ dba o środowisko naturalne a 31% ze względu na dobro zwierząt.

Smak żywności ekologicznej podkreśla 35% klientów.

Wszystko przemawia za tym, by jednak wybierać w sklepie te produkty, które posiadają certyfikaty (zobacz certyfikowane produkty) czystości ekologicznej, by po prostu zdrowiej i smaczniej żyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *