Przepis na… WIOSENNA SAŁATKA Z RUKOLĄ

Wiosenna pora jest idealna na kolorowe dania warzywne i owocowe, które dostarczają wiele witamin. Dzień Matki przypada właśnie w tym czasie, dlatego warto zaserwować kolorowe wiosenne danie, jako prezent na Dzień Matki.

fruit-1929879_960_720-witaminy, dzień matki

Niech tym razem nie będzie to posiłek dla całej rodziny, tylko coś specjalnego wyłącznie dla Mamy np. wykwintna zupa, deser owocowy czy sałatka. Jako składnika możemy użyć smacznego i zdrowego mango. Jedną z wielu zalet tego owocu jest zawartość witamin A, C, E i PP oraz miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek.

Mango posiada również antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami,mango hamują procesy starzenia oraz rozwój komórek nowotworowych w organizmie. Oczywiście warto połączyć mango z innymi owocami czy warzywami, bo każde z nich ma cenne wartości odżywcze. Taki prezent na Dzień Matki będzie wspaniałą dawką witamin.

WIOSENNA SAŁATKA Z RUKOLĄ

Składniki:

  • 50g rukoli (zobacz)
  • 1 mango
  • 150g sera mozzarella w kuleczkach
  • 1 duży pomidor (KLIK)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie

Przygotowanie:

rukolaRukolę, melon i pomidor myjemy dokładnie.

Do głębokiej miski wrzucamy postrzępioną rukolę.

Kroimy w kostkę pomidora oraz obrane mango i dodajemy do rukoli.

pomidor

Przygotowujemy dressing do sałatki – w szklance mieszamy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z miodem, musztardą, sokiem z cytryny oraz z przyprawami.

Dressing łączymy z sałatką.

Kuleczki sera mozzarella kroimy na pół i dodajemy do sałatki, a na koniec całość delikatnie mieszamy.

Sałatkę możemy podawać z grzankami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *