RACUCHY Z JABŁKIEM NA KEFIRZE

Pyszny i zdrowy deser, którym są racuchy to wspaniały
pomysł na prezent na Dzień Dziecka!

racuchyPrzygotowywanie posiłków dla dzieci nie zawsze jest proste, ponieważ dzieci nie mają jeszcze dobrze rozwiniętych kubków smakowych, nie lubią próbować nowych dań lub są po prostu niejadkami. Jednak wystarczy trochę dobrej woli, aby przygotować dziecku danie, które zje z apetytem, a zarazem będzie ono przyrządzone z dobrych i zdrowych produktów.

banany

Taki prezent na Dzień Dziecka ucieszy je, ale także przyczyni się do poprawy jego kondycji zdrowotnej. W tym celu przygotowując racuchy można zwykłą mąkę zastąpić np. mąką orkiszową, która jest zdrowa i ma dużo wartości odżywczych. Zawiera między innymi kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na włosy, paznokcie oraz układ pokarmowy.

Mąka orkiszowa jest także dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku i żelaza, które są tak ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci. Mąka orkiszowa ma nieco inny smak od popularnie stosowanej mąki pszennej, ale warto używając jej do wykonania pysznych racuchów przekonać dziecko do spożywania urozmaiconych i zdrowych posiłków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (zobacz w sklepie)
  • 500 ml kefiru naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej (KLIK)
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • olej do smażenia ( może być olej kokosowy)

jesc-jablkoJak przygotować Racuchy z jabłkiem na kefirze ?

Do głębokiej miski wlewamy kefir i wbijamy jajka, dodajemy cukier, sodę oczyszczoną i wszystko mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo wsypujemy mąkę i dalej miksujemy całość, aż do powstania gładkiej masy.

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, z bananów zdejmujemy skórki i kroimy je w kosteczkę. Tak przygotowane owoce wrzucamy do gotowej masy i mieszamy delikatnie łyżką.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką porcje masy, formując niewielkie placuszki. Smażymy je z każdej strony na rumiano.

Usmażone racuchy odkładamy na talerz wyłożony papierem śniadaniowym, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem i ozdobione świeżymi owocami.

racuchy

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *