Ryż smażony na oleju kokosowym z porem i papryką

OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO, NIERAFINOWANY

ryz Spośród tłuszczy roślinnych olej kokosowy charakteryzuje się mocnym kokosowym zapachem, który nadaje potrawom niezwykły aromat i wprowadza do kuchni nieco egzotycznego charakteru.

Dzięki temu z powodzeniem jest stosowany do ciast, tortów i deserów. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia (jest odporny na wysoką temperaturę), olej kokosowy (zobacz tutaj) nadaje się dobrze do smażenia potraw. Poza tymi szczególnymi cechami posiada dużo korzystnych wartości dla organizmu.

Olej kokosowy to silna obrona, ponieważ ma właściwości antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe. Pomaga też w odchudzaniu.

Najlepszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany pozyskiwany ze świeżo zerwanych orzechów kokosowych.

 Ryż smażony na oleju kokosowym, tłoczonym na zimno, nierafinowanym z porem i papryką

(przepis na 2-3 porcje) 

Składniki:

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możemy gotować go trochę krócej, aby nie był rozgotowany. Odcedzamy i wykładamy z woreczków do miski.

Czosnek przeciskamy przez praskę, por kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego, tłoczonego na zimno, nierafinowanego. Przez około minutę podsmażamy na patelni posiekany czosnek, tak aby się nie spalił.papryka

Dodajemy pokrojone marchewki, por i paprykę. Smażymy na oleju kokosowym aż warzywa zmiękną.por-krojony

Dolewamy pół szklanki wody, aby warzywa nie były zbyt suche. Na patelnie z warzywami wrzucamy ugotowany ryż, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dolewamy łyżeczkę soku z cytryny.

Całość mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu.

Podajemy z surówką z białej kapusty i marchwi doprawionej octem jabłkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *