Smaki świata – jakie naturalne produkty pochodzą z kuchni Meksykańskiej ?

Kuchnia meksykańska obfituje nie tylko w smaki, kolory i zapachy. To kuchnia pełna tradycji i staranności. Ludność zamieszkująca Meksyk, w swoich potrawach widzi coś więcej niż tylko zwykły pokarm. Kuchnia meksykańska smakuje tak dobrze, bo w jej przygotowanie wkłada się całe serce i najlepsze składniki.

Potrawy meksykańskie kojarzą się głównie z takimi naturalnymi produktami, jak papryka, kukurydza, fasola, chili i różnego rodzaju tortille. Po dodaniu aromatycznych przypraw i świeżych ziół, z tak prostych składników można stworzyć wspaniały bukiet smaków. Ogromny wpływ na charakter tej kuchni mieli rdzenni Indianie oraz hiszpańscy conquistadorzy przebywający na tamtejszych ziemiach.

Przygotowywanie dań to pewnego rodzaju rytuał, który sprawia, że doznania smakowe są jeszcze bardziej intensywne i nieporównywalne z innymi smakami kulinarnego świata. Specjalna, tradycyjna obróbka warzyw wydobywa z nich wszystko co najlepsze. Popularną w Meksyku bazą do potraw jest tzw. masa nixtamalera powstająca z gotowanych ziaren kukurydzy.

Początkowo dania meksykańskie były daniami wegetariańskimi, dopiero w późniejszym czasie pod wpływem Hiszpanów zaczęto dodawać do nich wołowinę, wieprzowinę czy kurczaka. Mimo, że papryka, fasola i kukurydza wraz z wszystkimi ich odmianami, to sztandarowe elementy kuchni meksykańskiej, to ma ona o wiele więcej nam do zaoferowania. Dzięki tej kuchni znamy ziemniaki, bataty, dynię czy awokado.

Menu kuchni meksykańskiej chociaż z założenia opiera się na niezwykle tanich składnikach daje jednak w efekcie ogromne bogactwo smaków, zapachów i tekstur.

Meksykanie swoje potrawy wzbogacają chętnie innymi naturalnymi produktami, takimi jak na przykład pomidory, pieczarki czy czosnek. Potrafią wyczarować coś z niczego. Wyśmienite sosy i dodatki tworzone są przez nich na bazie tylko kilku prostych komponentów i mimo swojej prostoty, robią furorę na całym świecie. Nikt nie przejdzie też obojętnie obok burrito, chili con carne, guacamole czy tacos.

Różnorodność smaków i kolorów potraw towarzyszy Meksykanom podczas fiest i wydarzeń religijnych. Jest nieodłącznym elementem ich kultury. To sposób bycia i dziedzictwo narodowe.

O niezwykłości tej kuchni świadczyć może fakt, że w 2010 roku została ona wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *