Jak tanio kupować zdrową żywność?

Wiele osób usprawiedliwia niezdrowe i wysokotłuszczowe posiłki cenami zdrowej żywności czy trudnością w jej zdobyciu. Tymczasem jest wiele sposobów na zakup w rozsądnej cenie produktów zawierających cenne składniki, a jednym z nich jest rozwaga i wiedza.

Gdzie zatem kupować zdrową żywność?

Jak wybierać mądrze produkty?

Jak tanio kupować zdrową żywność?

Jak lokalnie organizować zdrową żywność?

Wybór owoców i warzyw

sok-z-marchwiTe najlepsze dostaniesz na lokalnym bazarku czy w sklepach ze zdrową żywnością (zobacz tutaj), choć markety coraz większą wagę przywiązują obecnie do jakości oferowanego towaru. Warto również poszukać w sieci lokalnych producentów i dostawców żywności, ponieważ zdarza się, że prowadzą także sprzedaż detaliczną. Jeśli zdecydujesz się wraz z sąsiadami czy przyjaciółmi na wspólne, większe zakupy, różnica w cenie nie będzie odczuwalna, a niekiedy nawet możesz liczyć na bezpłatny transport.

chips-burakPodczas zakupów wybieraj zawsze świeże owoce i warzywa, nawet jeśli stosowanie przetworzonych jest dla ciebie wygodniejsze. Świeże produkty mają o wiele więcej składników odżywczych niż ich konserwowe czy mrożone odpowiedniki. Kupując, wybieraj mniejsze i młodsze okazy, bowiem są smaczniejsze i bogatsze w witaminy. Sprawdzaj również, czy owoce i warzywa nie są uszkodzone lub przebarwione.

Wybór chleba, mięsa i wyrobów mlecznych

błonnik, chleb pełnoziarnistyKupując produkty zbożowe (chleb, ryż, makaron), staraj się wybierać gatunki jak najmniej oczyszczone. Pieczywo czy makaron z mąki razowej, brązowy ryż, to tzw. zdrowa żywność, mająca znaczną przewagę nad jej rafinowaną wersją. Z kolei kupując mięso, drób i ryby, kryterium, którym należy się kierować, to ilość tłuszczu. W przypadku mięs, sięgaj po czerwone, chude kawałki, z których tłuszcz został usunięty, lub po drób (usuń z niego skórę).

Z kolei sięgając po ryby, wybieraj te najbardziej tłuste, są one bowiem bogate w kwasy tłuszczowe, mające duże znaczenie dla zdrowia i zapobiegające chorobie wieńcowej. Jeśli lubisz produkty mleczne, sięgaj po sery twarogowe (KLIK), zawierające mniej tłuszczu i cholesterolu niż sery dojrzewające, a także po jogurty naturalne niesłodzone, bogate w żywe kultury bakterii.

Zdrowa żywność i suplementy – przemyślenia

dziadek i babciaWprowadzając do diety zdrową żywność i dokonując właściwych wyborów, dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Są jednak sytuacje, w których dodatkowa suplementacja jest niezbędna – szczególnie w odniesieniu do osób w starszym wieku, w przypadku których organizm mniej wydajnie przyswaja i wykorzystuje dostarczane mu witaminy i pierwiastki.

Zobacz też:

Witaminy dla seniora – Czy wiesz, czego Ci potrzeba po 50-tce ?

Czy witamina A + E jest tak samo dobra dla seniora, jak sama A lub sama E ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *