Czy warto jeść żurawinę?

W ostatnich latach żurawina i produkty z niej wytworzone podbijają rynek i kubki smakowe.

zurawinaWłaściwości lecznicze żurawiny (zobacz tutaj) są nieocenione i nie bez przyczyny nazywana jest ona lekiem przyszłości. Bez wątpienia warto włączyć ją do codziennej diety, w formie pysznych konfitur z żurawiny, charakterystycznych w smaku nalewek i soków czy dodatku do deserów i ciast.

Żurawina sprawdzi się również jako składnik sosu do mięs i serów oraz pasztetów.  

Cenne właściwości zdrowotne żurawiny

 

zurawina-4Owoc ten jest niezastąpiony w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych – przykładowo, żurawina jako lek na zapalenie pęcherza w ciąży u kobiet pozwala uporać się z problemem w sposób naturalny, bez konieczności stosowania szkodzących dziecku farmaceutyków.

Żurawina zawiera duże ilości wspomagającego odchudzanie błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów, między innymi: sodu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.

Znajdź w sklepie
witaminy z grupy B!

Żurawina na drogi moczowe, antyoksydanty – to nie wszystkie zalety tego owocu. Przeciwdziała ona bowiem rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej, dzięki czemu pomaga w walce z chorobami dziąseł, przyzębia i śluzówki. Ponadto żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca, a także – dzięki blokowaniu utleniania się cholesterolu – przeciwdziała zatykaniu się naczyń krwionośnych oraz powstaniu zakrzepów.

Żurawinowe rewolucje

zurawina-3 Wybierając kierunek zdrowie, warto wprowadzić żurawinę do swojej kuchni. Bez problemu dostaniemy w sklepach żurawinę pod wieloma postaciami – zarówno jako owoce świeże, suszone, mrożone, a także jako sok, czy konfiturę z żurawiny. Szczycić się też może domowa kuchnia  żurawiną do mięsa i serów, szczególnie podaną jako sos.

Przepis na sos żurawinowy jest bardzo prosty – potrzebne będzie:

  • 0,5 kg żurawiny,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki miodu (ewentualnie cukier do smaku),
  • 0,5 szklanki czerwonego wina,
  • 1 łyżka oliwy.

Należy obrać i drobno posiekać cebulę i podsmażyć ją na oliwie, od czasu do czasu mieszając (ok. 10 minut). W tym czasie należy umyć pomarańczę i zetrzeć z niej skórkę na tarce. Następnie pomarańczę trzeba obrać z reszty skórki i wycisnąć z niej sok. Kiedy cebula będzie gotowa, dodajemy wydrylowaną żurawinę, skórkę pomarańczową, miód i sok. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż żurawina będzie miękka (ok. 10 minut). Rozdrabniamy lekko żurawinę blenderem, dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 10 minut lub do czasu uzyskania pożądanej gęstości sosu.

zurawina-5Taki sos żurawinowy – pyszny i zdrowy, można podać do wołowiny, wieprzowiny czy drobiu.

Poza sosem żurawinowym warto zwrócić również uwagę na żurawinę na zimno do słoikówjak ją zrobić?

Wystarczy 1 kg żurawin i 1 kg cukru. Owoce opłukujemy, miksujemy blenderem, by puściły sok. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na jeden dzień. Przed włożeniem do wyparzonych słoików ponownie mieszamy. Słoików nie pasteryzujemy – zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Taka żurawina jest idealna jako dodatek do herbaty, czy deserów.

Zobacz produkty z żurawin!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *