Znane Marki!
Super produkty!

Zobacz już teraz!



Witamina D3 i jej suplementacja

W znanych nam pokarmach, takich jak wątróbka, prawdziwe masło, jajka czy tłuste ryby witamina D3 występuje zawsze w towarzystwie witaminy A.

Przyroda sama podsunęła naukowcom spostrzeżenie, że obydwie te witaminy, aby działać skutecznie na organizm ludzki muszą być przyjmowane razem. Na Youtube dostępny jest materiał przedstawiający naukowe fakty dotyczące współpracy witaminy D3 i A. Nie bierz witaminy D, zanim nie zobaczysz tego materiału!

brain-1845940_960_720-mozgSuplementacja witaminy D

Konieczność suplementacji witaminy D3 (zobacz tutaj) jest nam wpajana przez wszystkich lekarzy, jednak jak dowodzą badania suplementacja ta nie ma sensu. Witamina ta może okazać się wręcz szkodliwa bez jednoczesnego przyjmowania witaminy A.

Witamina D3 dba o równowagę hormonalną, poprawia funkcjonowanie mózgu, wzmacnia odporność i kości, działa przeciwzapalnie i pełni mnóstwo innych ważnych funkcji w organizmie.

zlamania

Pomaga również zapobiegać nowotworom. By jednak osiągnąć jak najwięcej korzyści z jej przyjmowania, konieczna jest kontrola poziomu witaminy A we krwi i jej jednoczesna z witaminą D3 suplementacja.

Nieodpowiednia ilość jednej z tych witamin wpływa niekorzystnie na biologiczne funkcje drugiej. Jeśli poziom witaminy A we krwi jest zbyt niski sama suplementacja witaminą D3 nie przyniesie spodziewanych efektów. Najbardziej odpowiednie stężenie witaminy A we krwi, gdy zamierzamy rozpocząć suplementację witaminą D to 50-60 µg/dL dla osób dorosłych.

Witamina A

Witamina A występuje w naturalnych produktach takich jak wątroba cielęca, wieprzowa, wołowa, kurza, pasztety, nabiał, sery podpuszczkowe i dojrzewające, tłuste ryby morskie i jajka. Witamina A występuje również w botwinie, brokułach, cykorii, dyni, jarmużu.  Ponadto witaminę tę znajdziemy także w kapuście pekińskiej, marchwi, papryce czerwonej, liściach pietruszki, porze sałacie, szczawiu, melonach, morelach, szczypiorku i szpinaku.

karpie, witamina d3 jest w rybach
Witamina D3

Witamina D3 obecna jest w podobnych lub tych samych naturalnych produktach co witamina A czyli w rybach morskich, jajkach, nabiale pełnotłustym, wątrobie oraz serach dojrzewających.

Dzięki swoim właściwościom, takim jak zmniejszanie ryzyka złamań kostnych, czy redukcja objawów chorób autoimmunologicznych witamina D3 stosowana jest przez sportowców. Redukcja stanów zapalnych, czy wzmacnianie siły skurczu i wytrzymałości na zmęczenie mięśni przez tę odmianę witaminy D sprawiły też, że z powodzeniem znalazła ona swoje zastosowanie w medycynie sportowej.

miesnie

Dawkowanie witaminy D3 w kulturystyce

W związku z odkryciem naukowców wskazującym na to, że suplementacja witaminy D3 nie zawsze jest konieczna, jeśli nie idzie w parze z przyjmowaniem witaminy A, pojawiły się wątpliwości. Dotyczyły one tego, czy wszyscy powinni uzupełniać niedobór witaminy D3. Kulturyści nie funkcjonują jak przeciętny człowiek, więc na pewno muszą to robić, ponieważ dbają o zbudowanie mięśni i zwiększenie siły.

Prawda jest taka, że w organizmie witamina D3 przekształca się w hormon steroidowy, który ma wpływ na zwiększenie siły i masy mięśni. Najwięcej witaminy D3 dostarcza słońce, ale nie jest to ilość wystarczająca dla kulturysty, który potrzebuje do 1500 jednostek dziennie w procesie budowy mięśni. Dawka może być nawet większa i wynosić dwa razy dziennie po 1000 jednostek witaminy D3.

kulturustyka sztanga-kulturystyka

Jak wynika z powyższego nauka zaskakuje nas odkryciami, które zmieniają zupełnie dotychczasową wiedzę na temat witamin i otwierają drzwi do nowych rozwiązań w medycynie a nawet sporcie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *