Czy witamina K2 i pochodne to dobre stężenie dla seniora, czy tylko K ?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że witamina K i witamina K2 to tak naprawdę różne typy witamin. Seniorzy powinni zwracać szczególną uwagę na to jaki rodzaj witaminy K przyjmują. Witamina K występuje w kilku postaciach. Jest witamina K1 – filochinon, witamina K2 – menachinon oraz witamina K3 – menadion.

krzepliwosc-krwionośneWitamina K nazywana jest ogólnie przeciwkrwotoczną, ponieważ pełni kluczową rolę w tworzeniu protrombiny. Jest to ważny czynnik procesu krzepnięcia krwi. Witamina K uczestniczy również w procesie formowania tkanki kostnej i posiada właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

Witamina K2 nie jest w zasadzie związana w żaden sposób z krzepliwością krwi. Jej znaczenie w organizmie jest jednak fundamentalne, ponieważ dzięki niej nie kumuluje się w tętnicach wapń, lecz jest kierowany do kości i zębów. Niedobór witaminy K2 powoduje, że wapń może osadzać się w naczyniach krwionośnych i tworzyć tam blaszki miażdżycowe, zaś w kościach następuje w tym czasie niedobór wapnia prowadzący do osteoporozy. Dzięki witaminie K2 aktywowane jest białko, które skutecznie usuwa nagromadzony wapń z tętnic.
Z powyższego wynika, że dla zdrowia seniora zdecydowanie bardziej wskazana jest suplementacja witaminy K2. Osoby starsze nie powinny zwiększać krzepliwości krwi a zdecydowanie zadbać o to, by w tętnicach nie tworzyła się miażdżyca. Wielu seniorów borykających się z problemem zwapnionych naczyń znajdzie rozwiązanie właśnie w witaminie K2, która pomoże usunąć już nagromadzoną blaszkę.dziadek-ojciec-syn-wnuk

Dla seniorów istotna jest również ochrona kości przed osteoporozą,
w której znaczenie ma przyjmowanie witaminy K2 oraz D3.

 

Różnica działania witaminy K i witaminy K2 jest także widoczna w ich dawkowaniu.

 

Jak wykazują badania naukowe witamina K2 nie działa toksycznie nawet po przyjęciu zwiększonych dawek. Nie odkłada się w wątrobie. Jedynie osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny konsultować z lekarzem specjalistą suplementację witamin z grupy K, ponieważ mogą one zakłócać działanie leków.
Sprawa wygląda całkiem inaczej w kwestii witaminy K. Tu dzienne zapotrzebowanie jest ściśle określone dla poszczególnych granic wiekowych i płci:

witamina k2
Witamina K2 produkowana jest przez bakterie jelitowe, niestety proces ten jest niejednokrotnie zaburzony u osób w starszym wieku.

Należy pamiętać, że witamina K2 może ocalić zdrowie,

warto więc, by każdy senior, bądź jego opiekun uwzględniał jej suplementację w stałej diecie.

Dieta bogata w witaminę K to szpinak, a także lucerna i zielenina w postaci sałaty rzymskiej, rukoli, czy jarmużu. Produktem żywnościowym bogatym w tę witaminę są także botwinka, czy brokuły i szparagi. Witamina K to także rzeżucha, brukselka, kapusta, czy egzotyczne awokado.

avokado

Jeśli chodzi o witaminę K2 to jest ona tworzona głównie przez bakterie, dlatego w przypadku produktów żywnościowych trzeba jej szukać w fermentowanych produktach. Od kapusty kiszonej, poprzez kefiry i sery, aż po postać MK-7. Ta ostatnia to najlepsze odmiana witaminy K, a jej źródło to japońska potrawa znana pod nazwą natto. Ziarna soi fermentowane pałeczkami bacillus subtilis lub inaczej laseczki siennej zawierają, więc najwięcej witaminy K.
Patrząc na posiłki koncentrujemy się na tym, aby nie tylko wyglądały; ale tez smakowały. Z tego powodu warto suplementować witaminy, a już szczególnie witaminę K.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *