Zdrowa kuchnia grecka, co warto jeść ?

Kuchnia grecka jest kuchnią prostą, skromną, ale za to bardzo smaczną i przede wszystkim zdrową. W tradycyjnej kuchni greckiej dopatrzeć możemy się wpływów bałkańskich, europejskich, tureckich i włoskich. Jest to kuchnia opierająca się przede wszystkim na różnego rodzaju świeżych  warzywach, takich jak bakłażan, cukinia, oliwki, papryka, sałata, ogórki czy pomidory.

Potrawy greckie w swoim składzie często zawierają różnego rodzaju ryby i owoce morza. Nie jest to niczym dziwnym, położenie tego słonecznego kraju wręcz skłania do korzystania z tego rodzaju produktów. Najpopularniejszym mięsem w Grecji jest jagnięcina, serwowana z aromatycznymi sosami i ziołami. Nie możemy zapomnieć także o wspaniałej oliwie z oliwek oraz cudownych greckich serach kozich, owczych i oczywiście znanym na całym świecie serze feta.

Grecy zaczynają swój obiad od mezedes. Są to przekąski, m.in. sery i mięsa podawane z chlebem i sosem tzatziki. Na greckich stołach pojawia się zawsze sałatka z warzyw, jednak jej oryginalny skład różni się od tego znanego nam z powszechnie u nas serwowanej sałatki greckiej. Prawdziwa sałatka grecka to pomidory, zielona papryka, czerwona cebula, ser feta, zioła i oliwa. Grecy spożywają również chętnie zupy, zwłaszcza fakes, czyli zupę z soczewicy, pełną cennych składników odżywczych.

Jedno z najpopularniejszych dań greckich to mousaka. Ta zapiekanka mięsno – warzywna zachwyci każdego amatora dobrych smaków a jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Także gemista, czyli faszerowane ryżem i mięsem mielonym papryki lub bakłażany są daniem godnym polecenia. Znany nam gyros to również pyszna grecka potrawa, którą łatwo można przyrządzić w domu. Eleganckie greckie danie, odpowiednik naszych gołąbków, to mielone mięso zawijane w liście winogron.

Grecja to od wieków kraj rybaków, więc owoce morze są tam częstym składnikiem zup i dań głównych. To zdrowa i smaczna atrakcja dla wielbicieli wyszukanych smaków. Krewetki, małże, kalmary i ośmiornice można przyrządzić w każdym domu przywołując tym śródziemnomorski klimat. Grillowane, smażone, z makaronami i sałatkami – sposobów podania owoców morza jest mnóstwo.

Grecka kuchnia to samo zdrowie. Wspaniała oliwa z oliwek, doskonałe sery, delikatne mięso, cudowne ryby, świeże warzywa i przyprawy.

Greckie menu to również całe bogactwo wspaniałych, dojrzałych owoców. Brzoskwinie, melony, winogrona czy mandarynki. W owocach tych zaklęte jest śródziemnomorskie słońce.

Grecja to prawdziwy kulinarny raj. Aromaty okraszone świeżymi przyprawami. Warto wprowadzić zdrowe, greckie dania do codziennego jadłospisu i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *