Jaką zdrową żywność przywiozła ze sobą Królowa Bona z Włoch ?

Włoszczyzna odgrywa w naszej, polskiej kuchni kluczową rolę. Jak sama nazwa wskazuje przybyła do nas z Włoch. Czy obierając pietruszkę lub marchewkę, zastanawiamy się skąd te warzywa wzięły się w naszym menu?

pomidorZdania są podzielone, jednak zgodnie z legendą zostały one sprowadzone do Polski przez królową Bonę. Pochodziła ona ze sławnego i bogatego włoskiego rodu Sforza. W 1518 roku poślubiła Zygmunta Starego i wraz z jej przybyciem do naszego kraju, nastąpiły nie tylko zmiany w sferze politycznej, ale również kulinarnej.

Bona, jako kobieta inteligentna i przedsiębiorcza zyskała duże wpływy w Polsce. Sam król nie potrafił odmówić niczego swojej żonie a królowa była konsekwentna w swoich działaniach. Dzięki niej uczty na zamku nabrały nowego charakteru. Przyzwyczajona do włoskiej kuchni Bona, nie wyobrażała sobie posiłków bez warzyw i wykwintnych przypraw. Polskie menu było dla niej zbyt tłuste i ciężkostrawne.

pomidor-2

Na nasze stoły trafiły zatem takie warzywa, jak: pomidory, brokuły, kalafior, sałata, kapusta czy szpinak. Dziś nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez tych składników. Każdemu zdrowa żywność kojarzy się właśnie z takimi, ekologicznie czystymi produktami. Co więcej każda dieta odchudzająca i pro zdrowotna opiera się właśnie na tego typu warzywach.

Dzięki Bonie, ta bogata w witaminy i inne, niezbędne dla naszego zdrowia, składniki żywność, urozmaica od wieków nasze dania i dodaje sił witalnych.

Warto zaznaczyć, że włoszczyzna to nie jedyne zdrowe produkty, jakie zawdzięczamy królowej Bonie. Na jej życzenie sprowadzano do Polski również wszelkiego rodzaju makarony, przyprawy oraz doskonałe wino. Wszystkie te produkty na stałe wpisały się w nasze kulinarne upodobania i zdominowały nawet trochę polską kuchnię.szpinak

Dziś trudno wyobrazić sobie, jak wyglądałyby nasze potrawy bez powyżej wymienionych składników. Wiele wspaniałych dań, kojarzących się powszechnie z naszym krajem, również nie mogłoby powstać bez ich udziału. Bigos, gołąbki, sałatka jarzynowa – to wszystko zaistniało na naszych stołach dzięki warzywom, które przywędrowały wraz z królową Boną z Włoch.

brokul

Wdrożenie zdrowej diety w jadłospis ówczesnych Polaków nie było zadaniem prostym i często spotykało się z dezaprobatą. Przyzwyczajeni do tłustej i treściwej kuchni, ówcześni Polacy nieufnie zerkali w stronę warzyw.

Determinacja Bony sprawiła jednak, że proces ten zakończył się ostatecznie sukcesem, za co możemy być jej do dzisiaj wdzięczni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *